четвъртък, 25 ноември 2010 г.

bTV Екшън ще дава “А” група - БГ Футбол

И "Булсатком" навити, но на парченце от баницата

Клубовете гонят посредника, ако не осигури 7 милиона на година

Голяма треперене падна в "А" група покрай промените в империята на bTV, която излъчва мачовете срещу 7 милиона лева на година. Вярно, трябваше да бъдат 10 милиона според първоначалния контракт, но в тези сиромашки времена клубовете трябва да са доволни и на орязания вариант. Слуховете за свалянето на срещите от екран покрай грандиозните промени в pro.bg се оказаха силно преувеличени.

От Нова година каналът тръгва с ново име - bTV Екшън. Ще има мъжка насоченост: яки филми с Бате Арни, а не турски лиготии. Плюс футбол - българско първенство, Лига Европа и Шампионска лига. Нещо повече - "Екшънът" ще "прибере" още тази пролет студиата преди и след срещите от "А" група, които сега вървяха по "Ринг" и човек трябваше да прещраква с дистанционното, за да чуе обясненията на треньори и футболисти.

На 90% е сигурно, че групировката ще се възползва от клаузата, с която има право да продължи договора, изтичащ през юни, с още 2 години. За целта обаче трябва да се разбере с клубовете и посредника S.V.-R.S.A, представлявана от Валентин Михов. Крайният срок е 28 февруари, научи "Стандарт". При неразбирателство Валентин Михов е длъжен да осигури в едномесечен срок друг купувач на тв правата. С една подробност - мераклията да дава минимум настоящата сума, записана в договора - 7 милиона лева. Не стане ли това, контрактът с фирмата на Михов автоматично се прекратява, а клубните босове започват сами да търсят телевизии.

Ани Плачкова от пресслужбата на bTV Media Group заяви, че за момента не може да даде никакви подробности. Източник на "Стандарт" обаче довери друго. Играта на нерви ще продължи да последния момент, за да бъде свалена цената. За повишение е абсурд да се говори при настоящата икономическа ситуация, която изключва наддаване между конкуренти.

Отделно, в договорката може да бъде включена и друга телевизия. Слуховете вървят най-вече около кабелния оператор "Булсатком", която вече направи сериозен пробив в българския спорт, излъчвайки евромачове на Левски, ЦСКА и Англия - България.
"В този свит рекламен пазар не виждам как може да излезем на печалба, ако платим исканите сега суми. Но ако ни предложат малък пакет, сме склонни да преговаряме. Например, защо да не даваме всички срещи на Берое", сподели пред "Стандарт" Тинко Стойчев, маркетинг мениджър на "Булсатком".

Другият голям играч на пазара с български мачове - БНТ, уточни, че не е получавал оферта за купуване на "А" група. "Ние не работим с догадки или въз основа на кой какво бил казал. Можем да преговаряме за нещо, което сме получили като оферта", заяви Методи Манченко, шеф на спорта в държавната медия. "Ето, например тези дни пристигна официално предложение от фирма, която продава правата за Олимпиадата през 2016 година. Иначе БНТ е доказала, че може да прави качествен продукт от българския футбол и е нормално да ни имат за сериозен партньор".
Сега страните опипват почвата, реално преговорите започват след Нова година, научи "Стандарт". Освен Валентин Михов в работната група ще бъдат включени президенти на водещите клубове. За всеки случай те ще сондират мненията на всички големи телевизионни играчи, преди да подпишат продължението на контракта с bTV Екшън. Все пак парите са жизненоважни за оцеляване на клубовете. По-малките отбори формират 50% от бюджета си със средствата от телевизиите. Остане ли "А" група без договор, просто ще настъпи невиждан екшън, в който малцина ще оцелеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар